09-966-2095


שומרוני ושות' רואי חשבון
שאלה
לאחרונה הנחתה נציבות מס הכנסה את המעבידים לא להפעיל את שיטת חישוב המס הטוב לעובד, אם הפרשי השכר שליליים. כלומר אם עובד קיבל תשלום שכר ביתר בשנים קודמות ושכרו קוזז רטרואקטיבית, הפרשים אלו ייוחסו לשנה השוטפת ולא לשנים בהם שולמו. בחישוב זה פעמים רבות עובד שילם מס גבוה בשנים קודמות והייחוס לשנה השוטפת לא מחזיר את המס שנוכה בשנים קודמות.
-
האם אין כאן פגיעה בזכות הקניין שהרי אדם שילם מס גבוה על שכר שכיום הוא מחזיר אותו והחזר המס שמקבל נמוך מהמס ששילם.
-
האם סעיף 8 ג' לפקודת מס הכנסה לא יחול אם מדובר בתשלום שלילי.
תשובה
תשובה לשאלה 1:
אכן העובד נפגע פגיעה לא מוצדקת בכך שנגבה ממנו מס עודף ובכך סוכלה מטרת החקיקה של גביית מס אמת. מנגד עומדת התכלית שמערכת המס חייבת להיות פשוטה, יעילה, ודאית ויציבה. חוק מס, כמו כל חוק אחר, יש לפרש על פי תכליתו. נקודת המוצא לפרשנות היא לשון החוק, כאשר מבין מגוון האפשרויות הלשוניות יש לבחור את הפרשנות המגשימה את תכלית החקיקה. דברי חקיקה רבים הם פרי של בחירה, של פשרה ושל איזון. הרשות בחרה ליתן עדיפות לתכלית הפשטות והיעילות על פני תכליות אחרות, שעמדו אף הן לנגד עיניה.
בעניינו של השואל שקלה הרשות את מידת הפגיעה בעובד אשר לכאורה נוגדת את מטרת החקיקה (גביית מס אמת) אל מול הגשמת תכליות חקיקה של יעילות, פשטות ודאות ויציבות, שעמדו ביסוד בחירתו של המחוקק ושעומדים ביסודם של דיני המס בכלל. נראה שבאיזון הראוי בין השיקולים השונים לעניין גביית מס עודפת מעובד שנעשתה אצלו טעות כמפורט בשאלה, תגבר התכלית של היעילות, הפשטות, הודאות והיציבות של מערכת גביית המס על התכלית האחרת – היא גביית מס אמת.
תשובה לשאלה 2:
סעיף 8(ג)(1) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש) התשכ"א 1961 קובע כללים לטיפול בהפרשי שכר (חיוביים) ולא בהחזר שכר (הפרשים שליליים). לפיכך לא ניתן להפעיל את הוראות הסעיף הנדון על החזרי שכר כמפורט בשאלה.